• Zielgruppen
  • Suche
 

TREĆI PEARLS SASTANAK

Hüseyin Özcan

Treći sastanak PEARLS partnera održan je od 16. do 19. listopada 2016. u gradu Edirne u Turskoj. Edirne se nalazi u regiji Marmara gdje rijeka Marica odvaja Tursku od Grčke.

Hüseyin Özcan, iz Uprave za Nacionalno obrazovanje provincije Edirne, pozdravio je konzorcij PEARLS. Spomenuo je postignuća provincije Edirnea na području obrazovanja, izrazio zabrinutost zbog rastuće islamofobije u Europi i iznio zamjerke turskoj vladi. Pozdravio nas je i Aydin Karaca, ravnatelj škole Mustafa Necati. Fotograf je ovjekovječio ceremoniju otvaranja, a dan kasnije objavljeni su članci u nekoliko novina - sve zbog priopćenja za javnost turskih PEARLS partnera.

Turski PEARLS partneri

Tijekom sastanka partneri su prezentirali svoja otkrića tijekom pilotiranja modula za stručno usavršavanje nastavnika, dogovorili u malim skupinama posljednje izmjene, tako da će završne verzije biti gotove 30. studenog 2016. Nakon toga slijedi prijevod, izrada rasporeda i tisak materijala.

Međunarodni seminar za stručno usavršavanje nastavnika (TTC) održat će se u Budimpešti u travnju 2017. Za sada je potvrđeno 13 sudionika iz Hrvatske i Njemačke, a turski i rumunjski partneri pokušavaju prikupiti financijska sredstva za nastavnike. Nakon napornog dana punog prezentacija i rada u skupinama, Claudia Casariu predstavila je svoj film koji pokazuje stanje Rroma u Pascani u  Rumunjskoj. Partneri su bili impresionirani te su zatražili da film bude prikazan na TTC seminaru.

Film Claudije Casariu

Turski partneri ponudili su vrlo bogat program tijekom slobodnog vremena. Posjetili smo lijepo restauriranu sinagogu u Edirneu, slavnu i impresivnu Selimiye džamiju i bazar. No, vrhunac programa bio je posjet našoj partnerskoj školi Mustafa Necati. Većina učenika su Rromi. Dočekali su nas sjajnom izvedbom na bubnjevima.

Udaraljkaška skupina Osnovne škole Mustafa Necati
PEARLS tim nakon posjeta Selimiye džamiji