• Zielgruppen
  • Suche
 

PEARLS továbbképzés Budapesten

Tapasztalatmegosztás a budapesti nemzetközi tanárképzés során

"Nem minden roma beszéli a roma nyelvet."

"Az iskolában nem tanítják a roma történelmet, bár a tanulók 70%-a roma.

Ez csak kettő abból a számos "aha élményből", amelyek a workshopokon zajló kemény munka során adódtak. A romániai, magyarországi, törökországi és német PEARLS trénerek mellett ott volt Benjamin Ignac is Horvátországból, aki az Európai Roma Jogok Központjában (ERRC) dolgozik, gyerekként pedig a horvátországi Orehovicán járt általános iskolába. Ebből az iskolából három tanár vett részt a képzésen. Ők nagy tapasztalattal rendelkeznek a roma tanulók bevonása terén, például olyan kurzusokat ajánlanak roma és nem roma szülőknek, amelyeken az olvasási és írási készségek tanításával, valamint gyermeknevelési kérdésekkel foglalkoznak. Ezeknek a workshopoknak egy EU által finanszírozott projekt volt a kiindulópontja. Bár maga a projekt véget ért, néhány tanár továbbra is tart tanfolyamokat a szülőknek, immár önkéntes alapon, ingyenesen. Ionut Stan, a román "Gipsy Eye" nevű civil szervezet alapítója megkérdezte a résztvevőktől: "Vittek valaha könyveket és ceruzákat a tanítványaiknak?" A csoport válasza: "IGEN!" "Ne tegyék." - hangzott Ionut Stan provokatív válasza. 

Csapatmunka a "Roma tanulók inklúziója" modulban, jobbra Ionut Stan

Persze látja a dilemmát: a tanulóknak szükségük van taneszközökre. És nagyra értékeli, hogy a tanárok gyakran kisegítik őket. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az önkormányzatoktól és oktatási hatóságoktól érkező nagyobb pénzügyi támogatás érdekében világosan kell beszélni (szükség van levelekre, látogatásokra, petíciókra, sajtótermékekre stb.) Ionut Stannak új volt, hogy a Medjimurje-i (horvát régió, az Orehovica iskola itt helyezkedik el) roma családok beás (és nem romani) nyelven beszélnek. Elmagyarázta, hogy Európában nem minden roma beszéli a romani nyelvet vagy más rokon nyelvet, mert a többségi társadalom részben kiirtotta a roma hagyományokat.

Simona Borko, a Macinec-i (Horvátország) Dr. Ivan Novak általános iskola szociálpedagógusa élénken magyarázta melyek azok a faktorok, melyek a roma szülőkkel való sikeres kooperációhoz vezetnek. Ő és néhány kollégája úgy  érezte, hogy csak abban az esetben javíthatnak a helyzeten, ha ők maguk is aktívvá válnak, mivel a hatóságoktól nem kaptak támogatást. Miután ezt a döntést meghozták, felvették a kapcsolatot az "Open Academy - Step by Step" civil szervezettel. Simona és néhány kollégája beiratkozott az antidiszkrimináció és társadalmi hatalmi struktúrák témájú képzésre. Ezután a kollégáikkal és az igazgatójukkal együtt ellátogattak a "Parag" nevű roma településre. Mindannyian egy nagy fehér iskolabusszal utaztak. "Ez sok mindent megváltoztatott" - mondta Simona. "A tanítványaink szülei örültek, hisz azt látták, hogy fontosak számunkra a gyerekeik." Azóta ő vagy valamelyik kollégája hetente eljár a településre, hogy beszélgessen a szülőkkel. Most már több roma szülő vesz részt olyan iskolai találkozókon, ahol a gyerekekkel kapcsolatos dolgokat beszélünk meg vagy közös programokat szervezünk.

Workshop az emberi jogokról Susan Navissival

„Mely faktorok teszik lehetővé a roma tanulók jobb bevonását?” Benjamin Ignac azt mondta, hogy a roma diákok jobbára szégyellik, hogy romák, sokan magukban hordozzák a félelmet az évszázadok óta tartó diszkrimináció és a jelen incidensei miatt. Így jó lenne, ha a tanárok utakat és eszközöket találnának arra, hogy a roma gyerekek büszkék lehessenek roma identitásukra, és hogy többet keveredjenek a nem roma tanulókkal. Továbbá hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az emberi jogok és gyermekjogok iskolában történő alkalmazása, mivel sok gyermek nincs tisztában a jogaival és nem tudja, hogy melyik intézmény támogatja őket. A kurzuson Susan Navissi, a Berlin Neukölln-i Richard általános iskola tanára gyakorlati anyagokat és módszereket mutatott be emberi jogok témában. A résztvevők ezt nagyra értékelték, mivel használni tudják ezeket az anyagokat az osztályaikban.

Mindent összevetve a résztvevők visszajelzése a kurzusról kiemelkedően pozitív volt. Megemlítették a csoporton belüli rendkívül jó összhangot is. Néhány résztvevő inkább az anyanyelvén beszélt, mint angolul. Egyik kolléga fordított, a többiek figyeltek, senki nem volt türelmetlen. Néhány tanár arról számolt be, hogy már sokkal jobban megérti azokat a diákokat, akik nem vagy kevéssé beszélik a nemzeti nyelvet.

Csúcspontként a 15 résztvevő a tapasztalatcserét, a jó gyakorlatok cseréjét említette, valamint a Budapest VIII. kerületében működő Losonci Általános Iskolában tett látogatást. Czifrik Piroska ebben az iskolában tanít magyart. Az „Iskola, mint tanulási környezet” modul keretében ő mutatta be a Komplex Instrukciós Program elnevezésű kooperatív módszert, melyet a résztvevők nagyon hasznosnak találtak.

Dráma óra a Losonci iskola klubhelyiségében - PEARLS látogatókkal

Az estéket is együtt töltöttük: interkulturális buli, spontán mozizás a tanárképzésnek is helyt adó DokuArtban, vezetett séta a 8. kerületben.

Táncok Európa különböző régióiból
Interkulturális est

A műhelymunkák tartalma, időrendje, stb. itt található.